Mai este puțin timp până la Crăciun, una dintre sărbătorile fundamentale ale creștinismului – sărbătoarea luminii, sărbătoarea iubirii, sărbătoarea Nașterii Domnului. De aceea, îmi face plăcere să împărtășesc cu voi, dragi cercetașe și cercetași, bucuria acestui Advent sau Post al Crăciunului.
Este important să știm că acest post nu trebuie să reprezinte pentru noi o perioadă dificilă de timp în care suntem nevoiți să renunțăm la ceea ce ne place să mâncăm și „să fim mai buni, pentru că vine Crăciunul”. Orice sacrificiu sau renunțare făcută în acest timp este benefică formării noastre spirituale, atâta timp cât este făcută pentru Cristos cu bucurie si bună voință. Prin urmare, să încercăm să trăim cu adevărat acest post, pentru a putea trăi cu adevărat acest Crăciun.
Cred că de foarte multe ori ni s-a întâmplat să treacă postul Crăciunului sau cel al Paștelui fără să ne fi gândit prea adânc la însemnătatea acestui timp dinainte de sărbătoare sau la însemnătatea sărbătorii în sine. Și toate acestea din cauza unui singur lucru: faptul de a ne preocupa mai mult de niște ramuri îndepărtate ale subiectului și de a uita să ne gândim la subiectul însuși. Mai exact, putem fi absorbiți de serbările de iarnă, de spectacolele de colinde, de curățenia și de pregătirile din casă – activități în general folositoare și importante pentru noi – fără să privim esența acestor lucruri și fără să conștientizăm raportul valorii lor cu valoarea celebrării Nașterii lui Isus.
Așa că, în ciuda tuturor activităților care ne încarcă programul,să încercăm să facem curat mai ales în sufletul și în mintea noastră, și mai puțin în casele în care locuim, obiecte lipsite de importanță în fața lui Dumnezeu. Să facem din aceste zile un timp de reculegere, de liniște și de bucurie interioară.
Deseori, ne plângem că nu avem suficient timp pentru noi înșine; iată, să ne ocupăm aceste zile dinaintea Crăciunului cu ceea ce este cu adevărat prețios, adică să le consacrăm propriei persoane, care are nevoie de pace și de rugăciune. Totodată, când facem ultimele pregătiri pentru sărbătoare, să ne gândim și la cel sărac sau bolnav care nu poate să se bucure ca noi de acest eveniment și să încercăm să-l ajutăm așa cum putem, pentru ca și el să aibă un Crăciun fericit.
Voi încheia cu îndemnul de a-L căuta pe pruncul Isus așa cum L-au căutat și cei trei magi și de a ne bucura de găsirea Lui, la fel ca aceștia: ”Și văzând ei steaua, s-au bucurat cu bucurie mare foarte. Și intrând în casă, au văzut pe Prunc împreună cu Maria, mama Lui, și căzând la pământ, s-au închinat Lui; și deschizând vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tămâie și smirnă.” (Matei, 2; 10,11).
Redactat de Agnes Prager