Finalul anului cercetăsesc 2015-2016 a fost marcat, la începutul lunii septembrie, printr-un campus de formare lideri a “Asociației Cercetașii Munților” în Munții Apuseni. Oameni cu experiență de viață, pe care cercetășia i-a ajutat să exceleze ca oameni, creștini, cetățeni, familiști cât și profesional, s-au implicat în formarea noii generații de șefi cercetași, urmând astfel principiul cercetășesc “Cel mare îl ajută pe cel mic”. La rândul lor, tinerii formați azi pentru a fi formatori de caractere se vor ocupa de progresul tinerilor și a liderilor de mâine. Temele de formare au fost atât teoretice cât și practice, din domeniile administrative, juridice, logistice, relații publice, pedagogice și spirituale. Coordonarea generală a formărilor a fost asigurată de Călin Rus, director executiv al asociației.

Sâmbătă, 17 septembrie, într-un mod festiv, a avut loc deschiderea anului cercetășesc 2016-2017, an jubiliar pentru asociație, sărbătorind 25 de ani de activități cercetășești în Baia Mare. Îmbrăcați în uniforma specifică, aproximativ 200 de cercetași, membri ai grupului “Sf. Gheorghe”, alături de părinți și invitați speciali (membri fondatori ACM, preoți și foști șefi), au participat la evenimentul care a avut loc la Statuia Ostașului Român din Parcul Mare. Prezența celor care au pus bazele cercetășiei baimarene marchează legătura dintre prezent și rădăcinile noastre. Din partea autorităților publice locale, a salutat fratern și a încurajat desfășurarea activităților, un membru fondator al cercetășiei baimarene care astăzi este membru al consiliului local. Idealul care i-a animat pe fondatori, îi însuflețește și astăzi pe tinerii care au început un nou an cercetășesc. Chiar dacă generațiile și mentalitățile s-au schimbat, așteptările și nevoile tinerilor au rămas o constantă: nevoia de a-l cunoaște pe celălalt și pe sine, de a lega prietenii autentice, de a se forma în școala naturii, loc privilegiat pentru a-l descoperi pe Dumnezeu și de a medita la adevărurile profunde ale vieții.

Astfel, după ceremonialele de deschidere, cercetașii și-au desfășurat activitatea pe platourile Muzeului “Florian”, pe care se găsește o expoziție de sculptură în aer liber, din comuna Cernești, unde a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii, marchează latura creștină a cercetășiei. “Jocul”, de cele mai multe ori atribuit vârstei copilăriei, este defapt, la orice vârstă, o “școală” a virtuților. Printr-o activitate plină de aventură și suspans, un “Mare Joc”, atât cei mici, cât și cei mari au avut ocazia să redescopere virtuțile cavalerești dintre care amintim: sinceritatea, curajul, devotamentul, corectitudinea, onoarea, răbdarea, tăria, generozitatea și speranța care vor constitui axele de efort pentru anul cercetășesc a cărui temă pedagogică este “Cercetașii, cavalerii zilelor noastre” și spirituală “Da-ul tău să fie da și nu-ul tău să fie nu”(Matei 5:37). Prin bunăvoința familiei Florian am avut ocazia să ne desfășurăm activitățile într-un cadru în care natura întâlnește omul, care valorificându-și darurile, împărtășește lumii sufletul său prin expresia artistică. Mulțumiri aducem lui Dumnezeu, și membrilor conducerii grupului și unităților pedagogice cercetășești băimarene, care prin efortul și pasiunea lor au oferit motivare și entuziasm participanților.

Uniți în jurul focului de seară, cercetașii își exprimă bucuria, speranța și mulțumirea prin: joc, cântec și expresie artistică. Asemenea actului creator al unui sculptor care prin mânuirea dălții și a ciocanului modelează un bloc de piatră pentru a-l transforma într-o operă vie, cercetășia dorește prin metoda ei specifică să modeleze și să formeze caractere.

Conducerea Asociației Cercetașii Munților, prin Călin Rus director executiv
Conducerea grupului cercetășesc băimărean prin Luciana și Adi Mureșan

Imagini, în ordinea apariției: careul de deschidere, echipa șefilor și invitații, Liturghia celebrată la deschidere, sosirea la Muzeul Florian, iar apoi activități în comun.

careul-deschiderii-anului-cercetasesc-baimarean-cercetasie-17-09-2016 careul-deschiderii-anului-cercetasesc-baimarean-2-17-09-2016

conducerea-si-invitatii-deschiderii-anului-cercetasesc-baimarean-17-09-2016

sosire-la-muzeul-florian-pentru-deschidere-cercetasie-baimareana-17-09-2016

activitate-deschidere-cercetasie-baimareana-17-09-2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *