Grupul din Baia Mare

Grupul “Sfântul Gheorghe” din Baia Mare a luat naştere în anul 1992, fiind format la iniţiativa unor tineri: profesor Velea Delia, preot Angel Zareczki, domnul Călin Cămăraşan – diplomat de carieră, ing. Negrean Dumitru, medic Ciceu Alina, profesor Ghişa Ciprian şi alţii, ajutaţi şi îndrumaţi spiritual de Episcopul Greco Catolic al Maramureşului, pe atunci Preasfinţitul, Lucian Mureşan (azi Cardinal şi Arhiepiscop Major), de preoţi greco-catolici şi ortodocşi. Între anii 1992 şi 1996 intensitatea și calitatea activităţilor cercetăşeşti a crescut treptat. A urmat apoi, până în anul 2002 o perioadă în care activitățile s-au desfășurat cu intensitate redusă, păstrându-se însă elementele cercetășești distinctive.

În anul 2002 grupul a trecut din nou la activităţi sistematice, funcţionând cu regularitate (după un program anual), la cererea părinţilor, profesorilor şi a multor tineri care considerau că această formă educativă oferă o educaţie solidă şi sănătoasă în contextul actualei societăţi. În prezent în cadrul grupului funcţionează toate cele şase ramuri, fiind activi aproximativ 150 de membri, iar culorile acestui grup sunt maro şi galben.

În anii 2002 – 2011 oraşul Baia Mare şi zonele din împrejurimi au fost spaţiul desfaşurării multor activităţi cercetăşeşti locale, naţionale şi internaţionale. Momente importante la care au participat cercetaşii din Baia Mare au fost taberele de înfrăţire româno-franceză din Valea Romană, taberele de voluntariat la construcţia Bisericii şi Mănăstirii de la Băseşti, liturghiile solemne celebrate de Preasfinţitul Ioan Şişeştean în 20 iulie 2003 la Biserica Sf. Maria pentru 300 tineri cercetaşi de peste 8 naţionalităţi, ajutorul acordat de cercetaşi sfinţirii Bisericii de la Sălişte in 3 august 2003 si a sfinţirii Bisericii din Băseşti la 15 mai 2005, Liturghia Jubiliară – 10 ani ACM – la Hoteni, precum şi disponibilitatea cercetaşilor în ajutorarea Bisericilor, a preoţilor, a caselor de copiii, a şcolilor, ori de câte ori au fost solicitaţi.

Anul trecut câţiva cercetaşi ai grupului din Baia Mare au participat la Târgul de Voluntariat unde a fost amenajat un stand cu scopul prezentării Asociaţiei Cercetaşii Munţilor.

Persoane de contact:

Şef de Grup:  Nicolae Sopco
Mail: baiamare@cercetasii-muntilor.ro