Drumetii
Drumeţii reprezintă o comunitate formată din băieţi cu vârsta cuprinsă între 17 şi 25 de ani, cu sau fără formare cercetăşească anterioară. O comunitate de drumeţi formează un Clan care are finalitatea de a forma oameni şi creştini în societate, favorizând dezvoltarea unitară (trup, minte, suflet) a fiecăruia dintre drumeţii săi. Clanul este format din echipe de câte 5-8 drumeţi, fiecare echipă fiind condusă de către un şef cu maturitate şi experienţă.
Scopul drumeţilor este progresul personal, iar pentru a progresa fiecare membru trebuie să parcurgă mai multe etape:
- Etapa 1: Promisiunea (pentru cei care nu o au);
- Etapa 2: Noviciatul – această etapă începe odată cu scrierea de către novice a unei scrisori de noviciat şi apoi se realizează admiterea drumeţului – novice. Scrisoarea trebuie să curpindă obiectivele precise şi mijloacele concrete pe care şi le fixează drumeţul în traseul său.
- Etapa 3: Poteca lungă – această etapă este etapa de Drumeţie deplină, începând prin Angajamentul de drumeţ şi prin semnarea cartei de Clan. Momentul acesta marchează intrarea propriu-zisă în Echipa de Drumeţi.
- Etapa 4: Plecarea drumeţului – nu presupune plecarea propriu-zisă din Clan sau din cercetăşie, ci presupune faptul că membrii se angajează să trăiască asemenea unui Drumeţ, ca un om creştin şi responsabil. Acesta angajament încununează progresul Drumeţului şi pregătirea pentru alte angajamente, pe care acesta le va lua în viaţă.
Simbolul drumeţilor este Bastonul bifurcat care a fost simbolul pelerinilor din toate timpurile, având o utilitate practică şi evidentă în drumeţii. A devenit simbolul durmeţilor deoarece semnifică drumul şi decizia pe care trebuie să o ia un drumeţ în faţa unei răscruci.
Obiectivul Drumeţiei este dezvoltarea vieţii umane şi spiriuale, continuată prin spiritul Serviciului şi al Aventurii. Originalitatea drumeţiei constă în abordarea omului ca un tot, iar motorul principal al activităţilor drumeţilor este pasiunea pentru ieşirile în aer liber. Aceasta îi conduce pe drumeţi spre adevărata aventură umană, într-un spirit de serviciu.