Asociaţia Cercetaşii Munţilor se adresează tuturor copiilor, adolescenţilor şi tinerilor care doresc să trăiască o adevărată aventură, fiind împărţiţi pe grupe de vârstă, după cum urmează:

S-a făcut această împărţire în funcţie de vârstă deoarece fiecare vârstă reprezintă o etapă a vieţii diferită, prin urmare se folosesc şi mijloace de educaţie distincte şi specifice vârstei. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 şi 12 ani, activităţiile sunt caracteristice poveştilor din Cartea Junglei, educarea fiind făcută în spiritul prieteniei şi a iubirii. Activităţile adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani pun accent pe trăirea aventurii şi pe cea a solidarităţii în patrulă, deoarece acesta este intervalul de vârstă în care creşte dorinţa de afirmare personală. Ultimul interval de vârstă, cel între 17 şi 23 de ani, se caracterizează prin conturarea unei personalităţi puternice, iar activităţile au ca scop formarea persoanei către integrarea socială, oferirea serviciului celor din jur şi formarea celor mai mici.

Nu în ultimul rând dorim să menţionăm că activităţile cercetăşeşti sunt demixtate, adică fetele se întâlnesc separat de băieţi, deoarece aceştia au preocupări distincte, se dezvoltă diferit ca personalitate şi au un nivel de rezistenţă/forţă diferit.