Cercetăşia este o formă de educaţie a tinerilor, practicată în întreaga lume, care pune accent pe aventură, joc, destindere şi viaţă în aer liber. Misiunea cercetăşiei este de a contribui la educaţia tinerilor printr-un sistem de valori bazate pe angajament, responsabilitate, legi şi reguli care trebuie respectate.
Cercetăşia este o metodă de educaţie complementară, completă şi activă, care pune accentul atât pe dimensiunea personală, cât şi pe dimensiunea comunitară. Metodele de educaţie folosite de cercetăşie nu se substituie celorlalţi factori educaţionali: familia, şcoala, biserica etc. Cercetăşia este o metodă de educaţie activă deoarece îl stimulează pe tânăr să se autodepăşească fără încetare, într-un cadru adaptat nevoilor şi puterilor sale.
Scopurile cercetăşiei sunt:
- dezvoltarea fizică şi sănătatea;
- dezvoltarea simţului concretului;
- formarea personalităţii şi a caracterului;
- servirea aproapelui;
- descoperirea lui Dumnezeu.
Cercetăşia este deschisă tuturor copiilor, adolescenţilor şi tinerilor care doresc să trăiască o adevărată aventură, fiind împărţiţi pe grupe de vârstă, după cum urmează:
- între 8 şi 12 ani băieţii sunt lupişori, iar fetele sunt numite pui de lup (denumiri ce vin din Cartea Junglei scrisă de Eduard Kipling);
- între 12 şi 17 ani adolescenţii sunt cercetaşi, iar adolescentele sunt cercetaşe;
- între 17 şi 25 de ani băieţii sunt drumeţi, iar fetele călăuze.
Mişcarea cercetăşească oferă tinerilor posibilitatea de a participa la activităţi unde vor putea să:
- cunoască natura şi să o protejeze;
- se descurce în natură indiferent de situaţie: să-şi construiască un adăpost, să facă anumite construcţii de lemn, să exploreze zona, să facă foc in orice condiţii, etc.;
- îi ajute pe cei din jurul lor, deoarece vor face parte dintr-un grup în care trebuie să respecte anumite reguli şi în care trebuie să îndeplinească diferite sarcini şi astfel să devină responsabili;
- Îl descopere pe Dumnezeu prin momente de rugăciune şi de meditaţie (liturghie, ceremoniale, cântece în jurul focului).
Cercetăşia dăruieşte tinerilor şansa de a trăi o aventură, dă ocazia fiecăruia să se autodepăşească, să se dezvolte fizic şi psihic.