Precum motto-ul cercetașilor „Totdeauna gata!” ne indeamnă să fim pregătiți pentru orice situație, fiecare cercetaș trebuie să aibă la fiecare activitate un anumit echipament. Nu trebuie să fie lucruri foarte costisitoare sau cumpărate din magazine de marcă, dar în același timp trebuie să fie de calitate și merită să investiți în aceste lucruri pentru că majoritatea le veți folosi pentru mulți ani. În următorul articol voi prezenta fiecare lucru pe care trebuie să îl aveți la cercetași și mai multe sfaturi care să vă ajute când achiziționați echipamentul pentru munte.

rucsac mare + de tura

1. Rucsacul. Rucsacul pentru munte este ceva în care merită să investiți. Un rucsac de calitate nu numai că vă va folosi mulți ani, dar va fi și mai confortabil de purtat și vă va oferi mai multă susținere în timpul drumețiilor, deci nu veți obosi asa de repede. Optați pentru un rucsac care are un compartiment separat pentru sacul de dormit la bază și eventual mai multe buzunare în exterior unde puteți să puneți anumite lucruri care trebuie să le aveți mereu la îndemâna. De asemenea trebuie să aveți și un rucsac mic (de tură) pe care îl veți folosi în ieșirile de o zi, raiduri montane etc.

2. Sac de dormit și izolir. Aceste două lucruri vă vor fi cei mai buni prieteni în nopțile friguroase din tabără și sunt alte lucruri în care merită să investiți. Alegeți un sac de dormit tip mumie care vă acoperă și capul și un izolir suficient de gros, de cel putin 1 cm. Știai că…? Deși cercetașii folosesc cuvântul „tapisol” în loc de izolir acesta nu există în limba română. A fost „preluat și deformat” din francezul „tapis de sol” care înseamnă izolir.

3. Bocanci, sandale de munte. Încălțămintea adecvată pentru munte este ceva vital, mai ales când faceți drumeții. O încălțăminte nepotrivită (ex. adidași) nu conferă suficient suport și există șanse mari să alunecați și să aveți alte incidente neplăcute. Alegeți niște bocanci impermeabili care sunt suficienți de înalți pentru a susține glezna.

4. Pelerină de ploaie. Alt lucru vital în orice activitate cercetășească. Un lucru pe care nimeni nu și-l dorește când merge la munte e să se întoarcă ud din cap până în picioare, așa că, toată lumea are nevoie de o pelerină de ploaie valabilă. Alegeți una care să fie lungă până la genunchi, cu glugă, și dintr-un material suficient de gros încât să nu se rupă când vă agățați în orice crenguță. Pantalonii impermeabili (care se iau peste pantalonii obișnuiți), făcuți dintr-un material ca și pelerina de ploaie, sunt ceva foarte util când vremea e foarte umedă.

lanterna_frontala_petzl_pixa_15. Lanternă. Un cercetaș trebuie să aibă tot timpul o lanternă la el, indiferent dacă participă într-o ieșire de o zi sau o tabără. Cele mai potrivite lanterne sunt cele frontale pentru ca se poartă pe cap, iar astfel mâinile rămân libere. Nu uitați să aveți tot timpul baterii de rezervă la voi.

6. Îmbrăcăminte pentru munte. La munte putem avea parte atât de zile foarte calde, cât și de unele foarte reci, secetă sau ploaie, așa că trebuie să fiți pregătiți pentru orice situație. Nu trebuie să lipsească din rucsacul vostru suficiente tricouri (albe, bleumarin sau albastre), polare, șosete, pantaloni scurți și lungi. Nu uitați nici de căciulă, mănuși (preferabil impermeabile), fular, lenjerie, ceva de pus pe cap (pălărie, bandană), geacă groasă de iarnă (impermeabilă) și pantaloni de ski impermeabili pentru ieșirile din perioada iernii (când este zăpadă).

7. Obiectele cercetașului: briceag, sfoară, chibrituri, busolă, biblie și rozar, ac și ață, caiet de vânătoare și pix (acestea trebuie să le aveți la voi la fiecare activitate).

8. Uniforma cercetășească: cămașă albastră (călăuze, cercetașe, pui de lup, lupișori) sau kaki (drumeți, cercetași) cu însemne, cravată, pantaloni bleumarin din catifea raiată, pulover bleumarin cu însemne, bocanci, beretă. E important ca la fiecare Mai multe lucruri despre uniforma cercetășească puteți găsi Gamela BW Armata Germana 3 Piese 14664000_gr-500x500aici.

9. Gamelă, veselă pentru munte. Este important să aveți vase „suficient de rezistente pentru viața de cercetaș”. Alegeți vase din metal pentru că de multe ori veți fi nevoiți să vă încălziți mancarea la foc în ele. O gamelă militară e ceva foarte rezistent și se poate folosi si pentru transportarea mâncării, dar puteți folosi si o farfurie din metal dacă nu aveți o gamelă. Nu uitați să aveți tot timpul la voi și un recipient pentru apă (de minim 1 litu) suficient de rezistent.

10. Trusă de igienă personală. Aceasta este foarte importantă în tabere. La munte nu dispuneți de confortul de acasă, dar pentru a vă menține igiena și sănătatea trebuie să aveți la voi niște obiecte pentru igienă: pastă și periuță de dinți, piaptăn/perie de păr, prosop, săpun, șervețele umede etc.

11. Trusă de prim ajutor. Obișnuiți-vă să aveți la voi tot timpul niște lucruri de bază cum are fi niște plasturi, o fașă elastică, câteva tablete de nurofen și calciu (sau orice medicamente de care știți că aveți nevoie). Niciodată nu ști ce te așteaptă. Deși echipa șefilor are tot timpul o trusă de prim ajutor și sunt pregătiți să vă ajute oricând, e bine să veniți și voi pregătiți.

12. Coobiecte campingstumație pentru veghe. Veghea este un spectacol pe care cercetașii îl organizează în fiecare seară. Aceasta cuprinde tehnici cum ar fi teatrul, umbrele chinezești, diferite cântece și jocuri. Veghile au alt fermec când toată lumea e costumată. Nu trebuie să aveți lucruri complicate, cu niște creioane de față și un cearceaf poți face deja o mulțime de lucruri. Pentru tabere, când cunoașteți tema din timp, puteți să pregătiți costumații mai elaborate.

13. Alte obiecte necesare în tabără. Pe lângă necesarul pe persoană, în tabere o să aveți nevoie de lineman, fierăstrău, topor, oale și tigăi, dalte, ciocan, grătar, cort etc. Acest necesar trebuie pregătit din timp și toți membrirucsac mare organizare patrulei trebuie să contribuie la întreținerea acestor obiecte.

 

După ce aveți toate aceste lucruri trebuie să vă asigurați că le organizați într-un mod corect. Sacul de dormit trebuie să fie în buzunarul de jos, izolirul legat sus. În buzunarele exterioare puteți să puneți lucrurile care trebuie să le aveți tot timpul la îndemână cum ar fi obiectele cercetașului, pelerina de ploaie sau lanterna. Împachetați hainele frumos și compact astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu, o metodă bună este să le rulați după ce le-ați împăturit. Geaca de iarna și pantalonii de ski puteți să îi rulați și să îi legați strâns cu sfoară. La început pare complicat, dar după câteva tabere vă veți gândi la aceste lucruri în mod natural. Nu uitați că, cu cât vă pregătiți mai bine de dinainte, cu atât vă veți bucura mai mult de tabără.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *