marcaje trasee montane

Cu toții am întâlnit de numeroase ori diferite marcaje colorate pe traseele turistice montane și cu ajutorul lor ne ghidam pe durata drumeției, alături de hartă și busolă. Deși nu multă lume cunoaște aceste lucruri, fiecare formă de marcaj atribuită unui anumit traseu ne poate spune mai multe lucruri despre traseul respectiv. În România, semnele convenționale sunt banda, crucea, triunghiul și punctul, toate obligatoriu pe fond alb. Ele se găsesc în trei culori: roșu, galben și albastru.


Semnificația marcajelor:

Banda verticală – folosită pentru marcarea traseelor principale din masivele montane și cele de creastă. Banda roșie este de cele mai multe ori folosită pentru traseele de creastă sau de pe culmea principală.

Crucea cu brațe egale – folosită pentru traseele de legatură cu cel principal de pe creastă. Acestea mai sunt numite și trasee de intersecție.

Punctul și triunghiul – folosite pentru trasee secundare, de regulă utilizate pentru cele care vin de pe văi și desprinderi de creste.

Punctul cu cercuri duble (un punct colorat înconjurat de un cerc alb și apoi de unul de aceiași culoare) – folosit pentru a desemna traseele circuit (dus-întors).

marcaje-trasee-montane-romaniapozitiva

Alături de aceste marcaje puteți întâlni săgeți când unghiul de mers se schimbă (vor fi în culoarea cu care e marcat traseul, plus cu fundal alb) sau ca și indicatoare de traseu. Pe ele poate fi scrisă durata aproximativă a traseului până la un obiectiv menționat, deseori le regăsim la intersecții.

Pe lângă săgeți mai puteți întâlni diferite hărți, panouri cu informații, indicatoare de documentare etc.

Alte marcaje întâlnite mai rar:

  • Pătrat roșu și albastru – rezervație naturală (rolul lor este de a delimita ariile naturale protejate și nu sunt marcaje turistice)  patrat-albastru patrat-rosu
  • “C” într-un pătrat – traseul destinat bicicliștilor  marcaj-ciclism
  • Pericol de avalanșă  avalansa
  • Momâi – o grămadă de pietre în formă de piramidă, este un marcaj neoficial  momai

Asigurați-vă că vă luați toate măsurile de siguranță  înainte să porniți la drum și cunoașteți condiția fiecărui membru din grup. Țineți cont că, cu cât grupul este mai mare și mai neexperimentat, cu atât parcurgerea traseului va dura mai mult. Este foarte important ca întotdeauna când mergeți la munte să nu vă bazați doar pe aceste marcaje, consultați harta și alegeți un traseu (chiar dacă poate ulterior, pe parcursul drumului, vă hotărâți să modificați din diferite motive traseul).

Asociația Cercetașii Munților vă dorește drumeție plăcută!

DSCF4140

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *