Precum desfășurarea oricărui joc e dirijată de niște reguli sau orice țară are niște legi pe care toți cetățenii trebuie să le respecte, cercetașii trebuie să respecte, de asemenea, cele 10 legi cercetășești. Spre deosebire de legile unui stat, la încălcarea cărora fiecare răspunde penal odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, la încălcarea legilor cercetășesti răspundem mai mult moral. Răspundem moral în fața lui Dumnezeu, părinților, șefilor cercetași, subalternilor și a tututor oamenilor cu care interacționăm.
Fiecare cercetaș trebuie să cunoască aceste legi și să le aplice în fiecare moment din viața lui, acasă, la școală și în societate, nu doar pe durata activităților cercetășești. Precum odată ce ne-am depus promisiunea o facem pentru toată viața, la fel este și cu respectarea acestor legi, ajung să facă parte din stilul nostru de viață, devin niște norme morale după care ne ghidăm întotdeauna.
Deși, la început, a învăța legile poate fi dificil pentru cercetașii noi, nu trebuie să le memorați pur și simplu fără să încercați să le înțelegeți. Gândiți-vă în ce moment le aplicați, ce înseamnă fiecare cu adevărat, cum vă ajută fiecare să deveniți mai buni și responsabili.
Cercetașul consideră o onoare faptul că i se acordă încredere.
Cercetașul este credincios patriei, părinților, șefilor și subordonaților săi.
Cercetașul își ajută aproapele în orice împrejurare.
Cercetașul este prietenul tuturor și fratele oricărui alt cercetaș.
Cercetașul este politicos și generos.
Cercetașul vede în natură creația lui Dumnezeu, iubește plantele și animalele.
Cercetașul ascultă cu promptitudine și nu face nimic pe jumătate.
Cercetașul este stăpân pe sine, cântă și surâde la greu.
Cercetașul este chibzuit și econom.
Cercetașul este curat în gânduri, fapte și acțiuni.