Scurtă istorie a Codului Morsetelegraful_folosit_pentru_comunicatii_folosind_codul_morse

Codul Morse a fost inventat de către Samuel Morse pe la mijlocul anilor 1830 pentru a fi folosit inițial în transmiterea de mesaje cu ajutorul telegrafului electric. Acesta a fost folosit la scară largă începând cu perioada timpurie a comunicațiilor radio, în jurul anilor 1890.

După ce metodele de comunicație au început să se dezvolte din punct de vedere tehnologic, codul morse a început să fie din ce în ce mai mult uitat. De-a lungul timpului el a fost utilizat pentru comunicare în mai multe domenii precum aviația, comunicarea între navele de război și bazele navale, fiind un standard internațional pentru comunicații maritime până în 1999.

Codul Morse și cercetășia

Cu toate acestea, Codul Morse a fost folosit încă de la început și este flosit în continuare în cadrul tuturor activităților cercetășești. Cu ajutorul lui, Șeful de Ceată, Trupă sau Clan poate transmine foarte ușor diferite mesaje către cercetași. Acesta este folosit și în jocuri (mai ales la Marele Joc) sau pentru a transmite diferite indicii și mesaje într-un mod mai interesant, care să testeze memoria pentru a fi dezlegat.

Putem spune că suntem „oficial” cercetași din momentul în care ne-am depus promisiunea, așa că toți cercetașii cu promisiunea trebuie să cunoască foarte bine Codul Morse. Deși poate fi dificil de învățat pentru unii, acest proces nu trebuie văzut ca o povară. Putem să învățăm Codul Morse foarte ușor prin practică, traducând scurte texte sau descifrând mesaje. Tot timpul sugerez cercetașilor să traducă legile sau principile în codul morse, iar astfel le exersează pe ambele. Dragi cercetași, nu „învățați” Codul Morse ca să aveți ce uita…

Încercați să asociați literele între ele sau să folosiți diferite trucuri pentru a îl ține minte mai ușor. Iată o interpretare vizuală a literelor și cifrelor din Alfabetul Morse care vă pot ajuta să îl învățați cu ușurință:

ditdah

Puteți descărca în format pdf fișa cu Codul Morse de mai jos dacă apăsați aici.

Codul Morse fisa A4

Transmiterea de mesaje cu ajutorul Codului Morse

  1. Cea mai uzuală, folosită zi de zi: cu ajutorul fluierului. Șefii cercetași vor transmite zilnic mesaje către membri cum ar fi trezirea, organizarea careului, consiliului șefilor etc.
  2. Cu fum. O metodă care necesită un pic de pregătire, dar avantajul este că mesajul se poate transmite pe o distanță mare atâta timp cât vizibilitatea este suficient de bună. Pentru a produce suficient de mult fum puneți pe foc, dar doar după ce s-a format suficient jar pentru a nu se stinge, ramuri verzi (de exemplu de brad sau molid).
  3. Cu lumină. Un lucru de care să țineți cont este că această metodă se poate folosi doar noaptea și e recomandat să aveți o lanternă sau sursă de lumină suficient de puternică.
  4. Cu alte sunete. Bețe lovite de copaci sau pietre. O lingură lovită de o cană metalică. Două capace de oală. Folosiți-vă creativitatea! Puteți transforma orice joc în ceva interesant dacă introduceți asemenea lucruri.

Indiferent de ce metodă folosiți trebuie să țineți cont de unele lucruri pentru a transmite mesajul clar, ca acesta să poată fi descifrat cu ușurintă. Punctul este o unitate, iar linia trei. Pauza dintre 2 simboluri ale unei litere este de 1 unitate, pauza dintre litere 3 unități, iar între cuvinte 7. Nu există o durată standard a unei unități, dar indiferent pe care o alegeți trebuie să o mențineți constantă pe toată durata mesajului. Înainte de a încerca să transmiteți mesaje în practică pe teren puteți folosi diferite site-uri sau aplicații care vă convertesc automat un mesaj în Cod Morse (ca de exemplu http://morsecode.scphillips.com/translator.html) pentru a exersa traducerea și a înțelege ce înseamnă să păstrați măsura.

Codul Morse: scris și pronunție

Există mai multe metode de a scrie un mesaj în Codul Morse. Metoda standard este folosind puncte și linii, dar la cercetași uneori se mai folosește metoda cu ”munți mari și mici” (mesajul va semăna din punct de vedere vizual cu o electrocardiogramă). În acest caz, ”înălțimea munților” și spațiul dintre ei păstrează proporțiile menționate anterior pentru diferitele transmisiuni.

Când se citește, la fel, putem întâlni mai multe metode dar cel mai adesea folosim ti/ta sau di/da (dit/dah varianta în engleză) pentru punct respectiv linie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *