În 22 februarie 1857 s-a născut Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, fondatorul cercetășiei la nivel global. Totul a început cu o idee, un concept care a fost dezvoltat până a ajuns să constituie o mișcare din care fac parte milioane de cercetași din lumea întreagă. În următoarele paragrafe regăsiți lucruri cheie care s-au întâmplat în viața lui, plus date și evenimente importante pentru dezvoltarea cercetășiei.

1857, 22 februarie Se naște la Londra, cel care urma să întemeieze robert-baden-powell-2mișcarea cercetășiei din părinții Baden Powell, teolog anglican și Henrietta Grace Powell, fiica amiralului William Smyth.

1869 Numele familiei se schimbă în „Baden-Powell”

1876 Termină școala, însa nepromovând admiterea la Universitatea Oxford alege cariera militară; a obținut locul 5 la infaterie și locul 2 la cavalerie (din 717 de candidați), astfel încât a fost scutit de cursul introductiv de doi ani la Academia Militară Sandhurst și promovat direct sublocotenent în regimentul 13 husari din India: pe 30 octombrie 1876 s-a îmbarcat cu destinația India.

1899 Publică “Aids to Scouting for N.-C.O’s & Men”, un maual de cercetășie pentru soldați.

1903 Cu ocazia unei defilări a 8000 de băieți a celei mai mari organizații de tineret britanice de atunci, “Boys Brigade” (54000 membri), președintele acesteia, Sir William A. Smith, ii propune lui BP să rescrie cartea sa “Aids to Scouting” pentru a servi la pregătirea băieților.

Nașterea unei idei – cercetășia

1907, 27 iulie – 8 august Baden Powell organizează o tabără de probă pe insula Brownsea, coasta de sud a Angliei, pentru a verifica dacă propunerile sale în legătură cu noile activități pentru tineret ar avea succes; participă 22 de tineri din toate categoriile sociale, organizați în 4 patrule și îmbrăcați în uniforme; despre această tabără BP relatează: “Trupa de băieți a fost împărțită în patrule de câte 5 oameni, cel mai mare devenind șef de patrulă. Această împărțire în grupe mici era secretul succesului nostru. Fiecărui șef de patrulă i-a fost atribuită răspunderea totală pentru comportamentul membrilor patrulei sale. Patrula era o unitate pentru formare, muncă și joacă. Fiecare patrulă campa într-un loc propriu. Băieții garantau cu onoarea lor pentru îndeplinirea sarcinilor primite. Pe această cale era trezită responsabilitatea și rivalitatea sănătoasă. O formare de bază era urmată în fiecare zi, și așa, toată trupa a fost inițiată în tehnica cercetășească.”

1908 Baden Powell publică “Scouting for Boys”, carte cu un succes imediat și imens, ce duce la constituirea “British Boy Scout Association” care va număra până la sfârșitul anului 60000 membri; deși a fost criticat de diferiți snobi care nu admiteau ca fiul unui ministru să stea în același cort cu fiul uni portar, cartea sa a dus la reformarea învățământului: profesorul este partenerul elevului și nu stăpânul lui; cartea nu conținea teorii pedagogice complicate și nimic de neînțeles, ci era scrisă ca o poveste.

1909, 4 septembrie “Crystal Palace Rally”, prima întâlnire a cercetașilor, participă 10000 de Boy Scouts, apare prima grupă de cercetașe “Girl Scouts”. Cu ocazia călătoriei în Chile, a lui BP, s-a constituit prima uniune cercetășească din afara Imperiului Britanic. Regele Eduard VII îl învită pe BP la castelul său Balmoral și se declară gata să patroneze mișcarea cercetășească; pentru meritele sale în educarea tineretului BP este investit de Rege Cavaler și Comandant al Ordinului Victoria.

1911, 4 iulie A doua întalnire cercetășească la Windsor, participă 30000 de Boy Scouts. Regele George V îl investește pe BP Cavaler și Comandant al Ordinului Bath. După călătoria cu nepotul său Donald în Norvegia, BP devine Cavaler al Ordinului Sfântului Ioan de la Ierusalim.

1912 Baden Powell călătorește în jurul lumii, vizitează S.U.A., Insulele Indiilor de Vest, Japonia, China, Australia, Africa de Sud, Noua Zeelanda și Europa, pentru contacte cu grupe cercetășesti; o cunoaște pe Olave St. Clair Soames, se căsătoresc pe 30 octombrie, vor avea trei copii: Peter (1913), Heather (1915) și Betty (1917). Publică împreună cu sora sa Agnes “The Handbook for Girl Guides”; se organizează grupe de cercetașe.

1914 Cercetașii vor fi mobilizați pentru activități auxiliare de apărare cu ocazia Primului Război Mondial.

1916 BP publică “The Wolf Cub’s Handbook”; se organizează categoria de vârsta a lupilor (“Wolf Cubs”, ulterior doar “Cubs”). Soția sa Olave preia conducerea Girl Guides.

1918, februarie BP publică “Girl Guiding”.

1918, 13 februarie Pr. Jaques Sevin, părintele cercetășiei catolice, fondeaza prima trupă a cercetașilor catolici.

1919 Pentru cercetașii de peste 17 ani se constituie categoria de vârstă “Rover- Scouts”. Nobilul scoțian Dubois McLaren donează cercetașilor Gilwell Park de lângă Londra, ce va fi organizat ca centru permanent de antrenament. Din 8 septembrie a început pregătirea de “Scoutmasters”.

1920, 25 iulie Ia naștere Federația Cercetașilor din Franța, Părintele Sevin fiind numit Comisar General și Secretar General al tinerei federații.

1920, august Prima întalnire internațională de cercetași, denumită de BP “jamboree”; BP este proclamat “Chief Scout of the World”.

1922 BP publică “Rovering to Success“.

1922 La Congresul Internațional de la Paris, BP a decis ca Promisiunea la Dumnezeu este obligatorie, interzicând în acest fel, toate asociațiile neutre din punct de vedere religios.

1923 Cu ocazia sărbătorilor de Paști, în localitatea Charmande, are loc prima tabără școală care nu se desfășoară în Gilwell Park, condusă de Părintele Sevin.

1933 Mișcarea numără peste 2.160.000 de cercetași, răspândiți în 45 de țări. În paralel, cercetășia pentru fete se dezvolta vertiginos.

1937 BP participă la ultima sa Jamboree, cea de la Vogelenzang (Olanda), unde rostește cuvântarea de adio: ” Este timpul să vă spun adio. Mă aflu în cel de-al 80-lea an al vieții mele și mă apropii de sfârșit. Majoritatea dintre voi sunt de-abia la început și vă doresc ca viața voastră să fie fericită și plină de succese…Voi înșivă o puteți face prin îndeplinirea legii cercetașului, în fiecare zi, orice ați face, și oriunde v-ați afla. Așa că: Rămâneți cu bine! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!”

1941, 8 ianuarie BP decedează la Nyeri, lângă Nairobi (Africa Orientală Britanică), unde este înmormântat la 9 ianuarie; coșciugul său a fost învelit în steagurile internaționale ale cercetașilor și ale cercetașelor; pe piatra de mormânt se află inscripționat în afară de nume și ani un singur titlu, cel de “Chief Scout of the World” și semnul cercetășesc.

 Text extras din Caietul Stagiarului (varianta August 2014, publicație presa ACM)

Aici puteți accesa un text (scris în limba engleză) redactat prin prisma personalității și opiniilor mele cu privire la ce a schimbat Baden Powell și ce efect a avut cercetășia asupra mea ca persoană. De asemenea am încercat să prezint diferite perspective ale cercetășiei și felul în care ajută la formarea caracterului uman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *